Jučer 29.12.2020. godine, u Sali za sjednice Grada Gradačac sa početkom u 15:00 sati održana je 3. sjednica Skupštine Turističke zajednice Gradačca, a 2. po redu u ovoj godini.

Razmatrale su se četiri tačke dnevnog reda:

  1. Izvod iz zapisnika sa 2. sjednice Skupštine Turističke zajednice Grada Gradačac
  2. Prijedlog godišnjeg programa rada i finansijski plan Turističke zajednice Grada Gradačac za 2021. godinu
  3. Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Nadzornog odbora Turističke zajednice Grada Gradačac
  4. Pitanja, prijedlozi i inicijative

Kako je rečeno, u 2020. godini planirano je ostvarenje prihoda od 65.000,00KM, a zbog epidemiološke situacije usvojeni su oko 30% manji prihodi od planiranih, iz bužeta Grada Gradačac, odnosno 40.000,00KM, od čega je većinski dio prihoda utrošen na plate.

Što se tiče planova finansiranja za 2021 godinu, smatra se da će prihodi ponovo biti umanjeni zbog epidemiološke situacije, tako je planirano 45.000,00 KM. U slučaju da se ne odobri dovljno sredstava iz budžeta Grada Gradačac, postoji mogućnost gašenja Turističke zajednice našeg grada.

Također, plan Turističke zajednice Grada Gradačac jeste da u svoj budžet za 2021. godinu pokušaju obezbijediti sredstva koja bi dodatno osigurala njihovu poslovnost.

Udruženje poslodavaca ide ka Vladi TK da se ukine plaćanje turističkog doprinosa od 0,05% od ostvarenih prihoda u kalendarskoj godini, te predlaže da se članski doprinos obračunava na neto dobit, što bi prihode turističkih zajednica spustilo na minimum koji ne bi bio dovoljan za funkcionisanje.

Po trećoj tački dnevnog reda jednoglasno (7 prisutnih članova je glasalo), razriješen je dužnosti Enes Delić a imenovan novi član Nadzornog odbora Nermin Džinović.