Kantonalni štab CZ TK jučer je uputio inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva da preispita odluku o 28 dana karantina, te da donesu novu uredbu koja će propisivati 14 dana karantina i 14 dana kućne izolacije uz obavezno testiranje poslije karantina. Danas je iz ovog ministarstva stigao pozitivan odgovor, a prenosimo ga u cjelosti:

Zaključkom Vlade FBiH od 31.1. 2020. godine, bolest izazvana novim korona virusom COVID – 19 u skladu sa članom 8. stavka 2 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti proglašena je zaraznom bolešću, čije je sprječavanje i širenje od interesa za Federaciju BiH, te će se protiv iste poduzimati sve mjere zaštite od zaraznih bolesti propisane Zakonom.

Jedna od mjera zaštite od zaraznih bolesti je i karantin koji je utvrđen člankom 46. Zakona. Rješenje o utvrđivanju karantina i rješenje o stavljanju osoba u karanten donosi federalni ministar zdravstva, sukladno svojim ovlastima iz člana 46. stavka 3 istog Zakona, a uz prethodno pribavljeno epidemiološko izvješće zavoda za javno zdravstvo.

U rješenjima federalnog ministra zdravstva o stavljanju osoba u karantenu određena je duljina zadržavanja u karantenu u trajanju od 28 dana, odnosno dvostrukog najduljeg inkubacionog razdoblja za bolest izazvanu novim korona virusom COVID – 19.

Ovim putem vas obavještavmo da smo zaprimili smjernice WHO u kojima se navodi da se 14-todnevni karantin od trenutka zadnjeg izlaganja COVID-19 slučaju i da se na kraju karantenskog razdoblja nad tim osobama provodi laboratorijsko testiranje kao i prijedlog da se preporučuje skraćivanje dužine zaduživanja osoba u karanteni na 14 dana uz laboratorijsko testiranje na kraju karantenskog razdoblja.

Imajući u vidu navedeno tražimo od ZZJZ TK da za osobe koje su temeljom rješenja federalnog ministra zdravstva stavljene u karanten na području TK i za koje je isteklo karantensko razdoblje od 14 dana postupe po smjernicama WHO i prijedlogu ZZJZ FBiH odnosno da dostave epidemiološko izviješće uz obavezne rezultate laboratorijskog testiranja.

Epidemiološki izvještaj ZZJZ TK se dostavlja ZZJZ FBiH i Federalnom ministarstvu zdravstva. Korespodencija ZZJZ TK u navedenom msislu, a u pogledu skraćivanja dužine trajanja karantene dostavlja se ovom ministarstvu putem kantonalnih ministarstva zdravstva, odnosno kriznih štabova kantonalnih ministarstva zdravstva.

RTVSlon

A.Osmičić