U Srbiji od danas počinju ponovo sa radom frizerski i kozmetički saloni, ali i teretane, dok građani stariji od 65 godina mogu u svakodnevnu šetnju. U okviru ublažavanja mjera uvedenih tokom pandemije koronavirusa, odlučeno je da od danas počnu sa radom kozmetički saloni, kao i fitnes centri.

Od danas, građani stariji od 65 godina mogu da izlaze u šetnju svakog dana u trajanju od sat, dok su prošle sedmice to mogli tri puta sedmično u trajanju od pola sata. Kao i prethodne sedmice, oni u šetnju mogu ići u periodu između 18 sati i jedan sat poslije ponoći, odnosno tokom zabrane kretanja i to najviše 600 metara od mjesta stanovanja.

Prodavnice će za najstarije sugrađane biti otvorene u četvrtak od četiri do sedam sati ujutru. S obzirom na to da se bliže prvomajski praznici, a u cilju smanjivanja socijalnih kontakata na minimum, Vlada Srbije usvojila je odluku da će zabrana kretanja trajati od četvrtka, 30. aprila u 18 sati do ponedeljka, 4. maja u pet sati ujutru.

Također, najavljeno je i vraćanje međugradskog prijevoza.  U Srbiji je prema podacima od juče u 15 sati od koronavirusa oboljelo 8.042 osobe, dok je preminulo 156. Izliječene su 1.182 osobe.

avaz.ba

A.Osmičić