Od prvog dana 2021. godine državljani BiH koji putuju u države Evropske unije uz sebe mogu imati samo dvije kutije cigareta. Prethodno su naši državljani mogli unijeti šteku cigareta. 

Za putnike koji iz BiH ulaze u Hrvatsku (EU) drumskim putem dozvoljeno je unošenje maksimalno 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine, 50 grama novih duhanskih proizvoda.

Kako se radi o alkoholnim pićima, alkohol s udjelom većim od 22% vol. ili nedenaturirani etilni alkohol s udjelom alkohola od 80% vol. i više možete unijeti svega litar. Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje do dva litra, četiri litre vina ili 16 litara piva.

Iz carine je saopćeno da se oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može primijeniti na putnike mlađe od 17 godina. Plaćanja uvoznih dažbina oslobođeno je i gorivo u rezervoarima prevoznih sredstava, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

Ukoliko putujete avionom, vrijede nešto drugačija pravila:

U tom slučaju možete kod sebe imati 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara, 250 grama duhana, 50 grama grijanog duhanskog proizvoda.

(Dnevni avaz)