Njemački premijeri saveznih pokrajina dogovorit će se o mjerama za dodatno ublažavanje ograničenja tokom telekonferencije s kancelarkom Angelom Merkel zakazane za srijedu, javlja Reuters.

Očekuje se da će državni premijeri dati zeleno svjetlo za otvaranje velikih trgovina, vjerovatno od 11. maja, naveli su izvori ove agencije.

Manje prodavnice u najvećoj evropskoj ekonomiji već su počele a radom uz uslov da poštuju stroge mjere društvenog distanciranja.

Njemačke države također su spremne omogućiti nastavak utakmica u Bundesligi vjerovatno od 15. maja, pod strogim uslovima i bez navijača na stadionima.

U isto vrijeme, biće omogućeno bavljenje sportom i vježbanje na otvorenom.

Otvaranje škola

Biće dogovoreno i postepeno otvaranje škola za sve razrede korak po korak, iako će djeca pohađati nastavu u rotirajućim smjenama i ne svaki dan.

Zvaničnici su također svjesni da „treba nešto učiniti“ za postepeno otvaranje vrtića za što je moguće više mališana kako bi se pomoglo roditeljima koji idu na posao.

Njemačka je u ponedjeljak načinila još jedan korak ka vraćanju u normalan život jer je otvorila muzeje i frizerske salone, omogućila vjerske službe a više tvornica automobila nastavilo je s radom.

Postepena normalizacija

Više od mjesec dana nakon što je ova zemlja obustavila kompletan društveni i poslovni život kako bi usporila širenje novog koronavirusa, političari se prepiru oko toga koliko daleko i koliko brzo bi trebali ići.

Postoji sve veći pritisak poslovnih grupa i nekih regionalnih vlada koje su željne bržeg ponovnog pokretanja ekonomskog života, no Merkel je upozorila da se prebrzim otvaranjem rizikuje pokretanje drugog talasa infekcija.

Njemačka je bila uspješnija od ostalih velikih evropskih zemalja u usporavanju širenja virusa – procjenjuje se da sada svakih 100 nositelja virusa u prosjeku inficira samo 74 drugih, što je znatno ispod oznake 100 u kojoj se moraju uvesti nova ograničenja.

BiznisInfo

A.Osmičić