Njemačka za male poduzetnike na ime pomoći zbog mjera zatvaranja na kraju godine u okviru borbe protiv koronavirusa isplaćuje preko deset milijardi više nego što je potrebno, prema analizi Njemačkog ekonomskog instituta (IW) koju prenosi dnevnik „Welt am Sonntag“ u nedjelju.

Njemački ekonomski institut izračunao je, pozivajući se na podatke Centralne banke Njemačke, da mali poduzetnici koji primaju pomoć zbog mjera zatvaranja u novembru i decembru, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljima, u mnogim slučajevima zarade više novca nego da im je dozvoljen rad.

„Kod pogođenih sektora je više od polovine troškova varijabilno što znači da tih troškova nema kada je objekat zatvoren. Unatoč tome država isplaćuje 75 posto prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine“, stoji u analizi IW-a a kako prenosi „Welt am Sonntag“.

IW zaključuje da je tako trećina od 30 milijardi eura predviđenih za pomoć malim poduzetnicima u novembru i decembru nepotrebno isplaćena.

Nekoliko drugih ekonomskih instituta je već prije tražilo da se mali poduzetnici umjesto direktnim finansijskim isplatama pomognu kroz porezne olakšice.

Izvor: Biznisinfo