Njemačka vlada vratit će se svojoj politici štednje nakon završetka krize sa koronavirusom, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier.

Njemačka je u ponedjeljak dogovorila paket vrijedan do 750 milijardi eura za ublažavanje štete od izbijanja koronavirusa, s ciljem da Berlin prvi put nakon 2013. godine preuzme novi dug.

– Jednom kad se kriza završi, i nadamo se da će to biti za nekoliko mjeseci, vratit ćemo se politici štednje i što je prije moguće uravnoteženoj budžetskoj politici – rekao je.

Njemačka je novac dobila pod povoljnim uslovima na tržištu kapitala, dodao je Altmaier.

– Uslovi su tako povoljni jer svi vjeruju u nas i vjeruju da ćemo to raditi samo dok je to potrebno – rekao je.

Vlada očekuje da će pandemija ekonomiju odvesti u recesiju.

Ministar financija Olaf Scholz izjavio je da se njegovi posljednji budžetski planovi temelje na pretpostavci da će se bruto domaći proizvod ove godine smanjiti za otprilike 5%.

Njemačka ima 27.436 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a 114 osoba je umrlo, objavio je u utorak Institut za zarazne bolesti Robert Koch.

Vlada je najavila niz mjera kako bi ublažila udarac na kompanije tokom krize, a Altmaier je ponovio da je država spremna kupovati uloge u firmama koje se bore s krizom, ali samo u najekstremnijim slučajevima.

Govoreći firmama i freelancerima, Altmaier je rekao da bi od sredine iduće sedmice trebalo biti poznato gdje mogu dobiti pomoć koja će im olakšati rad tokom krize.

– Tu bi trebalo biti što je moguće manje birokratije – rekao je, ponovivši da vlada čini sve što može kako bi osigurala da koronavirus ne dovede do gubitka radnih mjesta.

Izvor: Biznis Info