Nekoliko dana nakon što je italijanska vlada nametnula mjere blokade, stanovnici Venecije iznenadili su se kada su prvi put vidjeli prozirne vode u čuvenim kanalima ovog grada. I nije to samo Italija. Širom svijeta, ekstremne mjere obustave industrije i turizma dovele su do oporavka prirodnog okoliša.

Kina, najveći zagađivač na svijetu, uvela je potpunu blokadu nakon izbijanje koronavirusa. Stroge mjere samoizolacije tamo su uvedene početkom godine, a kao rezultat toga bilo je manje vozila na cestama i veliko usporavanje proizvodnje i industrijskih emisija štetnih gasova.

Prvi slučaj na svijetu Covid-19 zabilježen je u kineskom Wuhanu, koji je od tada postao prvi kineski grad koji je doživio značajan napredak u kvaliteti zraka. Ovo poboljšanje zraka potvrđeno je i NASA-inim satelitskim snimkama, koje pokazuju da se zagađenje smanjilo ne samo u Wuhanu, nego i u cijeloj zemlji.

Širom Kine, prosječna gustoća troposferskog dušičnog dioksida, toksične hemikalije koja smanjuje imunitet, pala je znatno ispod uobičajenog nivoa.

– Ovo je prvi put da sam vidio tako dramatičan pad na tako širokom području zbog određenog događaja – rekao je NASA-in istraživač kvaliteta zraka Fei Liu.

Koliko je života spašeno

Iako je koronavirus odnio 3.237 života Kineza, postoje neke procjene da je poboljšani kvalitet zraka spasio mnogo više života. Stručnjak sa Univerziteta Stanford, Marshall Burke, vjeruje da je između 50.000 i 75.000 prijevremenih smrti spriječeno jednostavno zbog čistijeg zraka u cijeloj zemlji.

– Smanjenje zagađenja zraka u Kini uzrokovano ovim poremećajem vjerovatno je spasilo 20 puta više života u Kini nego što je izgubljeno zbog zaraze virusom u toj zemlji – napisao je on na jednoj internetskoj platformi za naučno istraživanje.

Naravno, dr. Burke ne kaže da je Covid-19 dobra stvar za čovječanstvo.

– Naravno da pandemije nisu dobre. Želim reći da način na koji naše ekonomije djeluju bez pandemija ima ogroman uticaj na zdravlje i potrebna je pandemija da to uvidimo – napisao je on­.

Države će se vratiti ranijim navikama

Nažalost, iako mnogi primjećuju pozitivne uticaje na okoliš koji su uslijedili nakon širenja virusa Covid-19, Međunarodna agencija za energiju (IEA) ne vjeruje da će  to imati dugotrajni utjecaj.

Globalni regulator kaže da su smanjeni vazdušni promet i manje industrijsko zagađenje privremeni, i da će se vjerovatno brzo vratiti na raniji nivo nakon što prijetnja koronavirusom prođe.

– Nema se šta slaviti u smanjenju emisija potaknutom ekonomskom krizom, jer u nedostatku pravih politika i strukturalnih mjera, taj pad neće biti održiv – rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

Greenpeace upozorava da će Kina vjerovatno sada svu svoju snagu usmjeriti na oživljavanje ekonomije što je brže moguće – aktivirajući fenomen nazvan “osvetničko zagađenje”.

Postoje nade za trajne promjene

– Moglo bi doći do ekonomskih poticaja kojima bi se teškim industrijama u Kini dali jeftini krediti. Kao rezultat toga, mogli bismo vidjeti povećanje emisija štetnih gasova u drugoj polovini ove godine – izjavio je Li Shuo, savjetnik za klimatsku politiku Greenpeace.

Ipak, postoje nade da će ovo imati trajan uticaj na klimu.

– Nadamo se da će Kina iskoristiti ovu priliku da transformira svoju ekonomiju, da promijeni stari model – dodao je Li.

Kina je zemlja koja proizvodi trećinu svjetskog karbon dioksida, pa bi takva promjena imala uticaj na cijeli svijet.

Dakle, sama pandemija imat će pozitivne uticaje na klimu, ali bi taj napredak brzo mogao biti anuliran ako se ne promijene politike i ozbiljnije ne pristupi boljoj zaštiti zdravlja i okoliša. 

Izvor: Biznis Info