U Podveležju iznad Mostara radi se punom parom. Ovdje „Elektroprivreda BiH“ ulaže 162 miliona KM u izgradnju vjetroparka od 15 vjetroagregata, ukupne snage 48 megavata, 110-kilovoltnu stanicu, priključni dalekovod, pristupne puteve, servisne saobraćajnice te druge prateće sadržaje.

Svaki vjetroagregat je prečnika 18 metara i sadrži 450.000 kubika betona.

Da ovaj projekt ulazi u završnu fazu govori i činjenica da je danas počelo betoniranje temelja za vjetroagregate. Iskop jama za temelje vjetroturbina počeo je 4. maja i, kako je potvrdio Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH, taj posao je okončan.

– Krećemo s betoniranjem i računamo da ćemo do kraja juna završiti tri temelja, a tokom jula i avgusta preostale, tako da ćemo početkom jeseni imati u potpunosti spremne temelje za vjetroagregate – kazao je Salkić za Avaz.

Sva potrebna oprema, u vrijednosti od 69 miliona eura, a radi se o 15 turbina, generatorima stubova te pratećim dijelovima, već je proizvedena u „Siemensovim“ fabrikama u Danskoj.

Jedan dio je dopremljen brodom u Ploče, dok je drugi na putu prema BiH. Posljednji dio će stići do jeseni, kada će uslijediti intenzivniji radovi na montaži vjetroagregata.

U EPBiH očekuju da će Vjetroelektrana Podveležje u punom kapacitetu zaživjeti u prvom kvartalu naredne godine.

“Elektroprivreda BiH” je za VE Podveležje dobila koncesiju od 30 godina. Instalirana snaga je 48 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 120 gigavata. Sredstva za izgradnju osigurana su iz kredita njemačke razvojne „KfW banke“, piše Avaz. (avaz.ba)

A.Osmičić