Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a/Sektora kriminalističke policije – Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Uprave policije i Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona su, nakon višemjesečnih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju krivičnog djela Trgovina ljudima (iskorištavanje djece prisilnim prosjačenjem), a postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, dana 17.2.2021.godine izvršili 6 pretresa na području Tuzlanskog kantona, odnosno općina Lukavac, Gračanica i Kalesija.

Ovom prilikom, lišeno je slobode sedam lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizirani kriminal iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom Trgovina ljudima iz člana 210a istog Zakona.

Oni se sumnjiče za krivično djelo organizovani kriminal u sticaju sa krivičnim djelom trgovina ljudima, tačnije sumnjiče se za radnu eksploataciju djece, odnosno prisilo prosjačenje.

Prema informacijama iz Kantonalnog tužilaštva, Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od 4 do 14 godina da prosjače.

Djecu su budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TK, FBiH i RS-a, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama MUP TK-a, navedena lica će uz Izvještaj o krivičnom djelu biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.