Nakon sastanka o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina, koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je Federaciju BiH ponovo zadesila vanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom. Sastanku su osim premijera i zamjenika premijera FBiH, prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i kantonalni premijeri i ministri zdravstva.
 
Novalić je na konferenciji za medije rekao da je očigledno riječ o novom valu epidemije koji pogađa i druge države.
 
– Na sastanku smo razgovarali o epidemiološkim mjerama i vakcinaciji koju će provoditi Federacija BiH, nakon što je državni nivo rekao da ne može zadovoljiti naše potrebe – kazao je Novalić, te dodao da svaki rast broja zaraženih koji zdravstveni sistem ne može servisirati mora biti zaustavljen radikalnim mjerama zatvaranja, ali je naveo i da te mjere značajno pogađaju privredu i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.
 
– Formirana je komisija koja će predložiti Vladi FBiH nabavku vakcina, a ona će direktno pregovarati s dobavljačima uime Vlade – pojasnio je Novalić.
 
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Odbora za zdravstvo Parlamenta Federacije BiH Mirsad Kacila naglasio je da se ovaj odbor uključio u cijelu priču o epidemiološkoj situaciji i nabavci vakcina zbog trenutnog stanja i alarmantne situacije u Sarajevu, gdje je evidentno svakodnevno povećanje broja zaraženih.
 
Istakao je da je nabavka vakcina jasno definisana, ali da je slika o cijelom tom procesu veoma konfuzna, jer se ne zna ko je odgovoran, niti ko pregovara o nabavci.
 
– Država je bila jedini adekvatan subjekt za nabavku vakcina, ali ona nije uradila posao – rekao je Kacila.
 
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez istakao je da je epidemiološka situacija u FBiH dramatična i da se svi moramo uozbiljiti kako ne bi došli u situaciju u kojoj su prošle godine bile Italija i Španija. Dodao je da trenutnu situaciju ne možemo povezivati s procesom vakcinacije.
 
– To se najbolje vidi na primjeru Srbije koja je među vodećim zemljama po pitanju vakcinacije, a doživljava čak četvrti val epidemije – dodao je Čerkez.
 
– Ne smije biti oklijevanja sa uvođenjem mjera za suzbijanje širenja zaraze jer svaki dan odgađanja vodi ka situaciji da ne možemo ljude ni uvesti u bolnice – potcrtao je Čerkez.
 
Pozvao je sve građane, a posebno ugostitelje, da poštuju mjere koje su na snazi i da nikakvi skupovi za proslavu 8. marta nisu prihvatljivi.