Od 261 kompanije, koliko ih je učestvovalo u nedavnom anketiranju o stanju zaliha sirovina, odnosno repromaterijala, gotovo svaka sedma navela je da je bez zaliha.

Pokazuje to anketa Vanjskotrgovinske komore BiH, u sklopu koje su se firme u ogromnoj većini izjasnile da sirovina imaju na zalihama tek za jedan mjesec, dok je manje od deset njih navelo da im zalihe mogu biti duže od pola godine.

Kada je, recimo, riječ o prehrambenim proizvodima, proizvođači iz BiH se susreću sa problemom pri nabavci ambalaže.

“Problematičan je uvoz repromaterijala, odnosno materijala za pakovanje proizvoda”, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Sudeći po informacijama kojima raspolažu, ambalaža nije jedini problem s kojim bi se mogla suočiti domaća agroindustrija.

“U narednim mjesecima očekujemo pogoršanja i otežan rad u ovoj industriji s obzirom na to da je uvoz sirovina znatno otežan, a bh. industrija, poput mesoprerađivačke, mlinske industrije, proizvodnje ulja, šećera, hrane za uzgoj peradi i stoke, zavisna je od uvoza. Prema preliminarnom istraživanju koje je sprovela Komora, postojeće zalihe dovoljne su proizvodnju naredna oko dva mjeseca”, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U nezahvalnoj je poziciji i tekstilno-kožarska industrija, zaključuje se u presjeku stanja za prva tri mjeseca ove godine.

“Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće je u potpunosti zavisna od uvoznih sirovina i repromaterijala koji ne postoje i ne mogu se nabaviti na bh. tržištu. Istovremeno, zapošljava između 35.000 i 40.000 radnika, pretežno ženske radne snage”, naveli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH. (RTVSlon)

A.Osmičić