Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci. I dok je povećanje cijena bilo uslovljeno trgovcima zlata, postavlja se pitanje snabdijevanja ovim plemenitim metalom, kao i kada ga više neće biti.

Tražnja za zlatom velika je jer se zlato posmatra kao investicija, statusni simbol, ali i jer je ono jedna od ključnih komponenata u mnogim elektronskim uređajima. Međutim, zlato je također ograničen resurs i u nekom trenutku će doći do toga da ga nema više u rudnicima.

Eksperti govore o konceptu “vrhunca” zlata – kada se zlato vadi iz rudnika u najvećoj mogućoj mjeri. Neki vjeruju da smo već dostigli tu tačku.

U 2019. godini, proizvodnja u rudnicima zlata iznosila je ukupno 3.531 tonu, što je za jedan procenat manje nego godinu dana prije toga, navodi Svjetski savet za zlato. To je, zapravo, prvi put da je proizvodnja opala još od 2008. godine.

Neće biti dramatičnog pada

– I dok proizvodnja u rudnicima može usporiti u narednim godinama, pošto su postojeće rezerve iscrpljene, a nova nalazišta postala izuzetno rijetka, reći da je proizvodnja već dostigla svoj vrhunac može i dalje biti malo preuranjeno – kaže Hana Brendsteter, portparolka Svjetskog saveta za zlato.

Čak i kada se “vrhunac zlata” dogodi, eksperti kažu da se u godinama nakon toga neće vidjeti dramatičan pad u proizvodnji. Umjesto toga, mogli bismo da svedočimo postepenom smanjivanju proizvodnje koje će trajati nekoliko decenija, piše BBC, a prenosi B92.

– Proizvodnja u rudnicima stagnira i vjerovatno će krenuti da pada, ali ne dramatično – dodaje Ros Norman sa portala Metals Daily.

Koliko ga je onda ostalo?

Rudarske kompanije procjenjuju količinu zlata koja preostaje u zemlji na dva načina:

  1. rezerve – zlato koje je ekonomično za rudarenje po trenutnoj cijeni zlata i
  2. resursi – zlato koje će potencijalno postati ekonomično za rudarenje nakon dalje istrage ili po većoj cijeni.

Obim rezervi zlata može biti izračunat preciznije od resursa, ali ovo i dalje nije lak zadatak.

Rezerve koje se nalaze ispod zemlje trenutno se procenjuju na oko 50.000 tona, prema navodima Američke geološke službe.

Kako bismo sagledali širi kontekst – procenjuje se da je otprilike 190.000 tona do sada izvađeno iz rudnika.

Sudeći po ovim grubim procjenama, preostalo je još oko 20 posto da se izrudari. Ali ovo je, naravno, “pokretna meta”. (BiznisInfo)