Ako razmišljate o tome kakav odgoj i budućnost će imati vaša djeca, onda bi bilo najbolje da razmislite o tome da se preselite u Norvešku.

Prema studiji koju je provela organizacija The Lancent, ovo je najbolja država za život djece i budućnost narednih generacija.

Istraživanje je sprovedeno u 180 država, a možemo reći da ni BiH nije loše rangirana. Naša država je, naime, na 38. mjestu i bolje je rangirana nego što bi neki očekivali, piše BiznisInfo.

Na drugoj poziciji je Južna Koreja, treća je Holandija, a slijede Francuska i Irska. Istraživanje je uzelo u obzir nekoliko kriterija, poput zdravlja, obrazovanja, ishrane, nejednakosti…

Djeca današnjice moraju se suočavati s posljedicama pojava kao što su štetni marketing, gojaznost i klimatske promjene, koje su prethodnim generacijama bile nepoznate.  

Zanimljivo je da je BiH ispred SAD koje su na 39. mjestu i Kine na 43. Na začelju liste nalaze se Somalija (178), Čad (179) i Centralnoafrička Republika (180).

Vodeće države na listi razvile su najbolje sistema odgoja djece, naprimjer škole, bolnice i imaju najbolje okolišne politike.

Ko-autori ove studije su 40 organizacija, među kojima i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iz SZO-a su upozorili da nijedna država ne čini dovoljno za zaštiti zdravlje djece. Dodali su da se mora uraditi više na zaštiti zdravlja i razvoja djece, odnosno na poštovanju njihovih prava i osiguranju budućnosti.

U izvještaju su zemlje ragnirane i po emisiji štetnih plinova, a po ovom kriteriju naročito loše stoje industrijski razvijene zemlje.   

Izvor: Biznisinfo