Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) priveli su pet osoba – među kojima i predsjednika Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmina Meškovića – zbog udruživnja radi činjenja krivičnih djela te zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.Aktivnosti kodnog naziva “Memori” službenici FUP-a vrše pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Udruženja ‘Bosanski muzej sjećanja’ – u okviru kojeg djeluje Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru – kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata, pri čemu su novac od prodaje zadržavali za sebe, što je suprotno zakonu o udruženjima i fondacijama, te na taj način nezakonito stekli protupravnu imovinsku korist”, rekla je glasnogovornica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić.Iz FUP-a su saopćili da se u sklopu akcije “Memori” vrše pretresi na 11 lokacija koje koriste osumnjičeni J.M. (1967), S.J. (1978), S.N. (1987), M.Š. (1991), Š.B. (1986) i M.K.D. (1989).

“Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku”, navode u FUP-u.Bavčić je dodala da će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a biti poznato koliko će osumnjičenih biti predato u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Izvor:RTV Slon