Iako isplata penzija u Federaciji počinje sutra, iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje pozivaju penzionere starije od 65 godina da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate. Omogućen je brži način isplate penzija putem pošte, što je određen broj penzionera u posljednjem vremenu iskoristio. Također, definisan je i način za one penzionere koji penzije dižu u bankama, uz obavezno pridržavanje preporučenih mjera zaštite, korištenja maski i rukavica, kao i držanje socijalne distance.

„Način isplate penzija biće kao i do sada. Imamo isplatu penzija putem pošte, banaka i penzioneri će moći da dižu penziju ponedjeljkom srijedom i petkom u bankama. Banke su obavještene da ova tri dana primaju u vremenu od devet do jedan sat samo penzionere stariji od 65. godina. Sredstva su uplaćena, doznaćena  i penzije  ikakvih problema će biti isplaćena sutra, a što se tiče pošte , pošta će donijeti penzionerima na kućni prag.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera. Kako ističe predsjednik Udruženja penzionera TK za sada nije upitna isplata penzija. Do umanjenja aprilskih penzija nije došlo.

„Penzije su ostale na istom nivou nije došlo do umanjenja penzija, niti će doći do umanjenja penzija, niti će ovaj zakon o ublažavanja mjera ove epidemije nije predvidjeveo smanjenje penzija. Najniža penzija 371 zagarantovana 460 i najviša 2.174 marke i nećemo ni dozvoliti da niko razmišlja da dođe do umanjenja penzija niti do kašnjenja isplata.“

Također, u sradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa. Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obaveza podizanja penzijskih čekova.

Izvor: RTV TK