U organizaciji Saveza boračkih organizacija grada Gradačac danas je na Centralnom spomen obilježju održana svečana manifestacija povodom 9. juna – Dana formiranja 107. viteške brigade.

Jedan od najznačajnijih datuma na prostoru Gradačca, nekima možda i najvažniji, prigodno je počeo himnom a poslije su upriličeni govori i recitali o 107. viteškoj brigadi.

“Danas se navršava 28 godina od formiranja 107. Gradačačke brigade Posavina. Najznačajniji datum iz novije historije Gradačca, a i ARBiH za ove prostore. Sačuvala je slobodu, odbranila Gradačac i njegovo stanovništvo sa 20.000 izbjeglica koje su se nalazile na ovom području. Uradila je to zajedno, ali je platila i veliku cijenu.” – rekao je predsjednik Saveza Munever Beširović.

Tradicionalno je upriličeno polaganje cvijeća brojnih dužnosnika, saveza i saboraca na Centralnom spomen obilježju, Centralnom vojnom mezarju u Mahmut mahali, grobu prvog komandanta Ivana Mijačevića kao i na Križu u Ledenicama onima koji su dali ono najvrednije za Gradačac, za Bosnu i Hercegovinu.

Ostalo nam je da se sjećamo istinskih domoljuba, hrabrih i srčanih, koji su dali posljednje atome snage za BiH. Slušajući priče o postignućima koje neke generacije nisu doživjele, osjetile lično ili ih se možda ne sjećaju.

Ne pripadajući generaciji koja se sjeća agresije na BiH, mogu samo slušati šta imaju da nam kažu jer svaka generacija je bila ili bije neke svoju bitku, a Bosna ostaje majka bez djece u suzama.

A.Osmičić