Najviše jahti trenutno ima u SAD-u, ukupno 216, potom slijede Italija sa 197, Francuska sa 155, Grčka sa 145, Španija sa 84, Hrvatska sa 64, Turska sa 63.

Dok neke evropske zemlje ponovo uvode restrikcije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, ultrabogati napuštaju neke od svojih tradicionalnih lokacija koje posjećuju sa svojim superjahtama.

Zbog toga najmanje 63 mega jahte plove u Turskoj, a to je najveći broj od 2017. godine te veliko povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 26 jahti.

Jahta Scheherzade duga 140 metara proteklog je vikenda stigla u Tursku, dok su jahta Madame Gu duga 99 metara te jahta Pacific duga 85 metara koja je u vlasništvu drugog najbogatijeg Rusa Leonida Mikhelsona takođe usidrene nedaleko od turske obale.

Turska je popularna među ruskim turistima, a kada je Rusija prošle sedmice ukinula zabranu putovanja, u Antaliju je za jedan dan stiglo 80 aviona sa 23.000 turista, prenosi Investitor.me.

Hrvatska i Grčka takođe privlače više superjahti nego inače. Među najvećim jahtama u Hrvatskoj je jahta Romana Abramoviča pod nazivom Eclipse koja je duga 162,5 metara. To je ujedno i četvrta najduža jahta na svijetu.

U hrvatskim vodama je i jahta Ulysses duga 116 metara, koja je u vlasništvu najbogatijeg Novozelanđanina Graemea Harta.

Nova jahta O’Pari duga 95 metara je viđena u Grčkoj, piše Bloomberg.

S druge strane, Španija bilježi manji broj superjahti, a u odnosu na prošli mjesec ih je otplovilo 26. Azzam, najduža jahta na svijetu duga 180 metara, u vlasništvu je predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Khalife bin Zayesa Al Nahyana, isplovila je iz Cadiza nakon modifikacija u španskom brodogradilištu. (BiznisInfo)