Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, pored kontrole putnika (sanitarna inspekcija) i izdavanja rješenja o stavljaju putnika pod obavezni zdravstveni nadzor na četrnaest dana, svakodnevno su angažirani i na kontroli kretanja cijena.

U vezi sa  kontrolom formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 29.3.2020 na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona izvršio sedam inspekcijskih  i osam kontrolnih nadzora, te podnio šest prekršajnih naloga u iznosu od  8.250 KM.

U periodu od 15. do 29.3.2020. godine na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona (od 23.3.2020. godine), obavljeno je 108 inspekcijskih i 126 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podneseno je 108 prekršajnih naloga u iznosu od 204.900 KM. Kod 126 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 17 subjekata nadzora, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Izvor: RTV Slon