Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića pozvana je u Sud u Banjaluci. Prekršajni nalog protiv nje podnijela je PS Centar Banja Luka, u decembru prošle godine, kada su članovi grupe “Pravda za Davida” organizovali protestnu šetnju za Davida.

Navodi se kako je došlo do kršenja Zakona o javnom redu i miru. Suzana je dobila i rok do 10. septembra, nakon čega joj se prijeti i privođenjem ukoliko se ne pojavi. 
Istovremeno ni preko 500 dana nije bilo dovoljno da se odgovorni za ubistvo njenog sina privedu i osude. Kako to uopšte prokomentarisati i na osnovu čega se boriti dalje za pravdu, u ovakvom bespravnom sistemu, pitali smo advokata Ifeta Ferageta, koji tvrdi da je u pitanju odmazda, u kojoj je sasvim jasna namjera zataškavanja slučaja samog ubistva.

„Sasvim je jasno da onaj ko je napravio tako velike, namjerne propuste u istrazi radi zataškavanja ubistva Davida Dragičevića sasvim sigurno ne može biti nezavisni istražilac. Prema tome, onaj ko je umiješan, a MUP RS je zbog čitavog niza okolnosti koje ukazuju na mogućnost povezanosti sasvim sigurno izgubio nepristranost. To sve izaziva razumnu sumnju u njihovu nepristrasnost. Mislim da je u pitanju zloupotreba položaja pripadnika MUP-a RS, jer umjesto da se energija i resursi koriste i usmjere da se riješi taj slučaj, sada se ta energija rasipa na ove beznačajne stvari i onda se pribjegava lukavim tumačenjima propusta i pozivanja na zakonitost, a sve to skupa zvuči jako licemjerno“, izjavio je Feraget.

Uvjeren je da to nije karakteristika pravne države, a BiH, kao ni njeni entiteti to sasvim sigurno i nije. Jedini su pokušaji da se to promijeni, kako navodi, slučajevi Dženana Memića i Davida Dragičevića, ali trenutno stanje pokazuje koliko još posla stoji pred njima. 

Na pomen samog okupljanja ljudi na Trgu koji preko 500 dana traže pravdu, a pri tome ne dolaze do nje, Feraget govori kako se tu više nema šta reći. Čeka se još samo odluka Ustavnog suda, nakon koje će ići dalje ma kakva ona bila.

„Ja ću njih zastupati do kraja. Ali očigledno je da okolnosti pokazuju na povezanost pripadnika MUP RS sa zataškavanjem, otmicom i ubistvom Davida Dragičevića. To ima pravo da tvrdi i Suzana i ja kao advokat, a njima kao oštećenima, majci Suzani i ocu Davoru pripada pravo i da pretjeraju. A možete ih demantovati, samo adekvatnom istragom. Više puta sam rekao ovdje treba provesti istragu o istrazi. Tu istragu ne može voditi Lepir, pošto je sam bio involviran u to i počinio je čitav niz povreda zakona.“

Ta istraga kako navodi nije bila ni blagovremena ni nepristrasna. I jedino je neko nezavisan može provesti. 

„Ali kompletna situacija u kojoj se izmješta Davidov grob, pokreće postupak protiv Suzane i navodi Davora na bijeg iz Banjaluke, samo je još jedan korak u pogrešnom smjeru“, zaključio je Feraget.

Izvor:BUKA