Federacija Bosne i Hercegovine zadužit će se u maju kod komercijalnih banaka za 80 miliona KM. Zaduženje će biti obavljeno putem emisije obveznica i trezorskih zapisa.

Federacija će 12. maja ponuditi obveznice u iznosu od 20 miliona maraka putem Sarajevske  berze.

Riječ je o 20.000 obveznica nominalne vrijednosti od po 1.000 KM. Datum dospijeća je maj 2027., što znači da je riječ o sedmogodišnjim obveznicama.

Federacija će nakon toga 19. maja ponuditi trezorske zapise u vrijednosti od 60 miliona KM. Nominalna vrijednost trezorskog zapisa je 10.000 KM. Ovo su kratkoročni vrijednosni papiri s rokom dospijeća od pola godine.

Kupci ovih obveznica i trezorskih zapisa su domaće komercijalne banke, što znači da je ovo jedan vid zaduženja države kod tih banaka. Banke dobijaju novac natrag po roku dospijeća.

BiznisInfo podsjeća da je ovo prvo zaduženje Federacije BiH kod komercijalnih banaka ove godine. S druge strane, Republika Srpska je već imala sedam aukcija u kojima je prikupila više do 300 miliona KM.

Vlada Federacije na posljednje dvije sjednice donijela je više odluka o emisiji obveznica i trezorskih zapisa, što znači da je ovo samo početak zaduživanja na komercijalnom tržištu. 

Izvor: Biznisinfo