Komora magistara farmacije entiteta Federacije Bosne i Hercegovine obratila se dopisom nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim institucijama u vezi sa ulogom magistara farmacije u kriznim situacijama, a učinjeno je to u ime 2.935 magistara farmacije i više od 40.000 farmaceuta Asocijacije farmaceutskih komora jugoistočne Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

“U posljednjih nekoliko dana svjedočimo da se moje kolege magistri i magistrice farmacije, po ko zna koji put u medijima Bosne i Hercegovine predstavljaju kao takozvana farmaceutska mafija i to bez ikakvih relevantnih dokaza i provjerenih informacija. Opće je poznato da su farmaceuti najdostupniji zdravstveni radnici, što se pokazuje i u ovim teškim trenucima krize i vanrednog stanja, kada smo na prvoj liniji odbrane protiv korona virusa”, navodi se u dopisu koji potpisuje prim. mr. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Navodi se i da treba naglasiti da farmaceuti redovno pružaju usluge građanima cijele Bosne i Hercegovine bez ikakve prethodne najave putem telefonskih poziva, te bez drugih ograničenja koja važe i koja se primjenjuju u ostalim zdravstvenim ustanovama.

“U ime magistara farmacije BiH i u svoje ime vas molim da iskoristite svoju snagu autoriteta te naglasite naša golema znanja i vještine kako bi slika naše profesije u očima javnosti i građana napokon bila pozitivna i ispravna, te kako bismo bili u stanju u ovim složenim uvjetima raditi što je moguće profesionalnije, a sve za dobrobit građana. Smatram da je neophodno upoznati javnost o tome ko vrši nadzor nad cijenama lijekova, te javno iznijeti koje su to apoteke prekršile veoma stroga pravila poslovanja – kako s aspekta Kodeksa etike i deontologije, tako i s aspekta ekonomskog poslovanja. Resurski, znanja i vještine kojima magistri farmacije raspolažu su ogromni i stoga vas pozivam da ih mobilišemo na pravi način i stavimo ih u funkciju zaštite zdravlja građana”, naglasila je Binakaj.

Dopis je upućen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poslova Ankici Gudeljević, federalnom premijeru i ministru zdravlja Fadilu Novaliću i Vjekoslavu Mandiću, direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBIH Davoru Peharu, te kantonalnim ministrima zdravstva i direktorima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Biznis Info