Američki dolar izgubio je od eura kao valute broj jedan za globalne transakcije prvi put u gotovo osam godina, saopćilo je Društvo za svjetske međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Kako je izvijestio Bloomberg, pozivajući se na mjesečne SWIFT-ove podatke, euro je posljednji put bio na prvom mjestu u februaru 2013. godine.

Podaci SWIFT-a, koji prati prekogranična međunarodna plaćanja u više od 11.000 finansijskih institucija u 200 zemalja, pokazali su da je jedinstvena valuta Evropske unije bila najviše korištena prošlog mjeseca. Slijedio je američki dolar, zatim britanska funta i japanski jen. Na petom mjestu je bio kanadski dolar, koji je kineski juan pomaknuo na šesto mjesto, piše Russia Today.

Statistika je pokazala da je 37,8 posto SWIFT gotovinskih transfera u oktobru izvršeno u eurima, što je porast od šest posto u odnosu na prije godinu dana i predstavlja najviši nivo od februara 2013. Upotreba američkog dolara pala je na 37,64 posto, što je pad za 4,6 procentnih poena.

BIS: Dolar dominantan

Američka valuta oslabila je više od 11 posto od vrhunca u martu, na osnovu Bloombergovog indeksa koji je mjeri prema košarici glavnih konkurenata. Analitičari predviđaju da će njegova procjena dalje pasti.

Ipak, Banka za međunarodna poravnanja (BIS) rekla je u svom junskom izvještaju da je američki dolar i dalje dominantna snaga u međunarodnim finansijama. Prema BIS-u, “oko 85 posto svih deviznih transakcija događa se u odnosu na američki dolar. To je primarna svjetska rezervna valuta, koja čini 61 posto službenih deviznih rezervi”.

Izvor:Biznisinfo