Ured Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) prihvatio je zahtjev za registraciju i zaštitu dizajna prvog domaćeg turskog automobila.

Grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) saopćila je da je Ured Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) prihvatio zahtjev za registraciju i zaštitu dizajna prvog domaćeg turskog automobila.

U saopćenju se navodi da je to još jedan važan iskorak u procesu zaštite dizajna turskih električnih četverotočkaša.

Prava registracije vrijede narednih pet godina, tokom kojih će se spriječiti da konstrukcije TOGG vozila budu u potpunosti ili djelomično kopirane od strane drugih kompanija.

Uporedo s tim, TOGG očekuje da do kraja godine budu prihvaćene i aplikacije za zaštitu dizajna u Aziji i Americi.

Na projektu razvoja prvog turskog automobila radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG) koja je formirana u junu 2018. godine, udruživanjem resursa turskih kompanija Anadolu Grubu, BMC, Kok Grubu, Turkcell, Unije turskih berzi i privrednih komora te Zorlu Groupe.

Prototipi automobila turske proizvodnje već su predstavljeni javnosti. Prvi model turskog automobila će biti iz kategorije SUV vozila na električni pogon. Plan je da do 2030. godine bude pokrenuta proizvodnja pet modela turskih automobila SUV, sedan, c-hatchback, b-SUV o b-MPV i to po tri različite verzije za svaki model. Godišnje je planirana proizvodnja 175 hiljada primjeraka.

BiznisInfo

A.Osmičić