Ukupna zaduženost opština i gradova u Republici Srpskoj na kraju aprila iznosila je 352,82 miliona maraka, što je za skoro 50 miliona maraka više u odnosu na isti period godinu ranije.

U Ministarstvu finansija RS kazali su da je ukupan dug lokalnih zajednica na kraju aprila 2019. godine iznosio 306, 46 miliona KM.

– Najveći procenat zaduženosti u odnosu na redovne prihode ostvarene u prethodnoj fiskalnoj godini imaju Sokolac, Bileća, Jezero, Kozarska Dubica i Novo Goražde – kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija.

Dodali su da od 64 lokalne zajednice u RS samo četiri opštine nemaju zaduženja i to Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar i Rudo.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da trenutni dug ove lokalne zajednice iznosi oko osam miliona maraka te da su, uglavnom, za kreditima posezali zbog realizacije kapitalnih projekata.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić ističe da se ova lokalna zajednica „morala zaduživati da bi pospremila sve ono što je prethodna vlast ostavila iza sebe“.

Savez opština i gradova u RS najavio je da će uputiti inicijativu Vladi RS da donese odluku da stepen zaduženosti lokalnih zajednica pomjeri sa sadašnjih 18 na 25 posto.

– Veliki broj opština i gradova podržava tu ideju, jer u ovoj krizi koja nas je pogodila jedino na taj način mogu obezbijediti dodatni novac – rekao je predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić. (BiznisInfo)

A.Osmičić