Devizne rezerve Bosne i Hercegovine ojačale su nakon pojave krize izvane koronavirusom. Na kraju juna ukupne devizne rezerve, kojima upravlja Centralna banka BiH, iznosile su 13 milijardi KM, piše BiznisInfo.  

U januaru ove godine devizne rezerve BiH iznosile su 12,48 mililjardi KM, slično kao i u februaru i martu kada su bile 12,46 milijardi.

Deviznim rezervama BiH u potpunosti je pokivena vrijednost valute u opticaju (5,8 milijardi KM), depoziti komercijalnih banaka koji su na kraju juna iznosili 5,2 milijardi KM, te depoziti Vlade i ostalih javnih deponenata koji su bili nešto iznad milijarde maraka.

Ne samo das u ovi iznosi u potpunosti pokriveni već ih vrijednost deviznih rezervi čak premašuje za skoro 900 miliona KM.

Zadatak deviznih rezervi je upravo da čuvaju stabilnost i povjerenje u valutu, tako što garantuju konvertibilnost, odnosno zamjenu svake valute u euro.

Mali dio bh. rezervi je u zlatu (oko 300 miliona KM), a ostalo je u eurima, i čuva se u depozitima kod inostranih banaka (3,2 milijardi KM) i dužničkim instrumentima (9,3 milijarde KM). (BiznisInfo)