Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je da zemlje EU koje uvode granične provjere prijete lancima snabdijevanja i povećavaju rizik od nestašice.

Iz Brisela je stiglo upozorenje nakon što je Njemačka postala nova zemlja EU koja je djelimično zatvorila svoje granice, zaustavivši prijelaze iz Francuske, Austrije i Švicarske, pokušavajući usporiti širenje virusa COVID-19.

Dok su panični kupci opustošili police supermarketima kada je riječ o nekim proizvodima u nekoliko država članica, Der Leyen je upozorila da roba na unutrašnjem tržištu EU mora nastaviti slobodno teći.

– Hiljade vozača autobusa i kamiona nalaze se na unutrašnjim granicama na parkiralištima, stvarajući zdravstvene rizike i remeteći naše lance snabdijevanja – rekla je ona.

– Ako sada ne poduzmemo mjere, trgovine će se početi suočavati s poteškoćama u punjenju zaliha određenih proizvoda koji dolaze iz drugih mjesta na jedinstvenom tržištu – rekla je Der Leyen.

Iako se njemačke mjere trenutno primjenjuju samo na tri države, ostale susjedne zemlje poput Poljske, Češke i Danske također su zatvorile svoje granice ili uvele stroge restrikcije.

A Estonija i Litvanija rekle su u subotu da će zatvoriti granice za većinu stranih posjetitelja.

– U ovom je trenutku krize od izuzetne važnosti da nastavimo sa unutrašnjim tržištem – zaključila je Der Leyen.

Izvor: Biznis Info