Danas u FBiH počinje isplata penzija za april. Iz Federalnog zavoda za penzijsko invalidsko osiguranje mole penzionere da po penzije ne idu sutra nego dan poslije. Kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni zavod je dogovorio s bankama u FBiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera. Iz Zavoda pozivaju penzionere starije od 65 godina da po penzije, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog dana isplate te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance. Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa.

Jednokratne punomoći nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac. Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obaveza podizanja penzionerskih čekova.