U povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana grada i Dana Zlatnih ljiljana grada Gradačac, članovi Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Gradačca organizuju višednevne aktivnosti.

Jučer je odigran deveti malonogometni turnir učenika osnovnih škola u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma. Turnir se održava u organizaciji UG „Zlatni ljiljani“ pod pokroviteljstvom Grada Gradačac.

Po otvaranju turnira delegacija Grada Gradačac i delegacije boračkih organizacija uz prisustvo učenika položile su cvijeće, i odali počast ubijenoj djeci ispred OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac u toku agresije na BiH.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je istakao da je zahvaljujući hrabrim braniocima, borcima 107. Viteške brigade Armije RBiH danas živimo u slobodnom Gradačcu i državi Bosni i Hercegovini. Zato, ne smijemo zaboraviti njihovu časnu ulogu u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine.

Aktivnosti na obilježavanju Dana Grada Gradačac i Dana Zlatnih ljiljana grada Gradačac se nastavlja danas s prijemom Zlatnih ljiljana kod Gradonačelnika a nakon toga obilazak i polaganje cvijeća na šehidskom mezarju u Mamut Mahali, spomen obilježju „Križ“ u Ledenicama Donjim, polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima,poginulim borcima i civilnim žrtvama rata „´92-´95“ i Spomen obilježju „´41-´45“.

Danas će biti održana i Svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac u povodu obilježavanja 22.oktobra – Dana Grada Gradačac.

Podsjećamo:

U Gradačcu se obilježava godišnjica bitke za “Oklopni voz”. U ratu 92-95.godina, oklopni voz, potpomognut jakim oklopnim i pješadijskim snagama, trebao je ući u industrijsku zonu Gradačac, nakon čega plan srpskih snaga bio da  izvrše udar s leđa na snage odbrane, a potom zauzmu i centar grada. Gradačački branitelji su izvojevali pobjedu da bi naredna tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju kojima su kasnije branjeni i odbranjeni Gradačac i okolni slobodni teritorij. Ovaj dan 92. godine predstavljao je prekretnicu na gradačačkom ratištu.