Ujedinjeni narodi (UN) objavili su brojke o poražavajućem uticaju Covid-19 na globalni turizam, upozoravajući da bi ova epidemija mogla koštati ovaj sektor i 1,2 biliona dolara i ugroziti 120 miliona turističkih radnih mjesta.

U nedavno objavljenom podnesku UN je projicirano da se broj međunarodnih turista u 2020. godini može smanjiti za između 58 i 78 posto, u odnosu na prošlu godinu.

Prema tim izračunima, takav “neizmjerni šok” za industriju, koja čini glavninu prihoda nekih zemalja, mogao bi se pretvoriti u pad između 850 i 1,1 milijarde međunarodnih turista, prenosi Russia Today.

“U prvih pet mjeseci ove godine, dolasci međunarodnih turista smanjili su se za više od polovine, a izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza iz turizma,” rekao je ranije ove sedmice generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Već pretrpljena šteta veća je više od tri puta od onoga što je izgubljeno tokom čitave globalne ekonomske krize 2009. godine.

Kako svaki deseti čovjek na Zemlji radi u turističkom sektoru, neviđena kriza prijeti dobrobiti miliona, upozorila je ta organizacija. Dakle, 100 do 120 miliona direktnih radnih mjesta u turizmu može biti obrisano, dok nezaposlenost u zemljama koje su jako zavisne od turizma može porasti za više od 20 posto.

Napominjući da je turizam godinama jedan od ključnih pokretača globalne ekonomije, UN je objavio da će oštar pad izvoznih prihoda od turizma rezultirati padom bruto društvenog proizvoda (BDP).

“Najoptimističniji” scenario podrazumijeva da će se globalni BDP smanjiti za 1,17 biliona dolara ili 1,5 posto. U slučaju produženog zastoja (do 8 mjeseci), šteta će porasti na 2,22 biliona dolara ili 2,8 posto BDP-a.

Pandemija Covid-19 zaustavila je globalni turizam u martu, kada je većina zemalja zatvorila svoje granice kako bi zaustavila širenje smrtonosnog virusa koji je ubio preko 820 000 ljudi. (BiznisInfo)