Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale, nakon dvije sedmice rasta, jer se trgovci plaše da se zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu potražnja za naftom neće oporaviti toliko brzo koliko su se nadali.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice pala 1.6 posto, na 55.10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.4 posto, na 52.36 dolara.

Početkom prošle sedmice cijene su nafte dosegnule nove najviše nivoe u gotovo godinu dana jer su se ulagači nadali jačanju potražnje, dok je, s druge strane, Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u februaru i martu za dodatnih milion barela dnevno kako bi zaustavila gomilanje zaliha.

Podršku cijenama pružila je i najava novih poticaja američkoj ekonomiji.

Izabrani predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. januara, predstavio je prijedlog novog paketa poticajnih fiskalnih mjera.

Vrijednost paketa iznosi oko 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima.

No u drugom dijelu sedmice cijene nafte su pale zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, što je dovelo do novih restriktivnih mjera ili produženja postojećih u mnogim zemljama, među ostalim, Japanu, Njemačkoj i Francuskoj.

Stoga se trgovci plaše sporog oporavka potražnje za gorivima.

(Biznis info)