Prvi zamjenik visokog predstavnika/supervizor za Brčko Michael Scanlan i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc u utorak su posjetili Luku Brčko, jedinu međunarodnu riječnu luku u BiH. Scanlan i Koc su prilikom posjete Brčkom razgovarali i s lokalnim zvaničnicima, javila je Anadolija.

Održan je sastanak s gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, kao i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem.

Koc je tokom posjete luci podsjetio kako je Turska iskreni prijatelj BiH, te da je danas održan niz sastanaka na kojima je razgovarano o projektima koji znače razvoj, boljitak i progres u ekonomskom, trgovinskom i svakom drugom smislu.

Vjerujemo da je preduvjet za ekonomski rast i razvoj, politička stabilnost. A sa druge strane vjerujemo da investicije i stabilan razvoj i rast ekonomije doprinose i političkoj stabilnosti u bilo kojoj zemlji – rekao je Koc.

Ukazao je da blagostanja, prosperiteta i progresa nema ukoliko nema i jedne i druge stabilnosti u zemlji.

Naša je želja da u Brčko Distriktu imamo konkretne projekte koji mogu uticati na prosperitet, prilike, život građana Brčko Distrikta u budućnosti. Tu ima puno projekata rekao je Koc koji je podsjetio kako njegovu delegaciju danas čine i predstavnici ZiraatBank BH koji sa svoje strane, projektima i kreditnom politikom, daju svoj doprinos.

Koc je ukazao i kako su obaviješteni od investitora u Turskoj, Soda Sisecam Lukavac koji godinama uspješno posluje u BiH, a koja u transportu sirovina i proizvoda u izvozu, preferirao da svoje poslovanje i transport odvija preko rijeke Save i luke Brčko.

Koc i delegacija su dobili i informacije o projektima u Luci Brčko, a čija bi realizacija uskoro trebala početi.

Raduje nas što će ova luka biti modernizovana i što će se time učiniti prvi koraci u tom smislu – rekao je Koc.

Tokom današnjih razgovora ukazano je i na položaj Brčkog koji je čvorište s više aspekata. Turski ambasador je podsjetio i kako je u oktobru prošle godine u Sremskoj Rači, ozvaničen početak radova na autoputu Beograd – Sarajevo.

Mi ovom projektu pridajemo veliki značaj i smatramo da će uticati na razvoj ekonomije, zapošljavanje, blagostanje i prosperitet svih građana koji će biti obuhvaćeni ovim autoputem, pod tim se podrazumijeva i Brčko – rekao je Koc.

Scanlan je rekao kako su posjete turskog ambasadora, ali i zvaničnika ispred EU-a i SAD-a, pokazatelji da međunarodna zajednica i partneri smatraju da Brčko važna lokacija koja ima značaj ne samo zbog toga što je luka koja može osigurati da se vrati prosperitet nego i da se provode dalje aktivnosti na izvozu roba iz BiH ovim putem.

Duboko sam uvjeren da će u julu započeti prve aktivnosti koje su planirane za luku i da će biti najava u vezi s konkretnim finansiranje, a u vez s mostom i da će se najaviti rokovi i načini finansiranja – rekao je Scanlan.

Dodao je kako će otvaranje ka poslovanju dovesti do novih inicijativa.

– Svi ovi pomaci, zajedno s nedavnom usvojenim zakonom o budžetu, odnosno zakonom čije usvajanje očekujemo, zakonom o fondacijama i udruženjima, će osigurati veću fiskalnu odgovornost, odnosno osigurat će veću fiskalnu transparentnost u Distriktu – rekao je Scanlan.

Dodao je kako će na taj načim moći vidjeti revitalizacija Brčkog i otvaranja novih radnih mjesta. Marinko Viljušić, direktor Luke, kazao je kako je ukazano da je glavni problem plovnost rijeke Save. Podsjetio je kako su brodovi u neplovne dane, kada ne mogu ući u luku, prisiljeni ići u Vukovar ili Osijek što povećava cijenu robe.

Dodao je kako je Koc razgovarao s čelnicima Sisecama te da su danas u posjeti kako bi se vidjela mogućnost pomoći i rješavanja problema.

– Projekat revitalizacije ide. Nadamo se da će za desetak dana biti odabrani konsultanti koji će nama, odnosno Brčko Distriktu biti na raspolaganju za raspisivanje natječaja za ovih pet projekata koje imamo – rekao je Viljušić.

Preko Luke Brčko moguće je uspostaviti direktne robne tokove rijekom Savom s podunavskim lukama zapadne i istočne Evrope, kao i lukama na Sjevernom i Crnom moru.

Luka Brčko je s Evropskom željezničkom mrežom povezana sa saobraćajnicom Tuzla – Vinkovci. U neposrednoj blizini luke nalazi se autoput Zagreb – Beograd (Evropski koridor X), kao i magistralni putni pravac M14.1.

Dobra povezanost kopnenim saobraćajnicama otvara mogućnost za uspostavljanje tranzitnih robnih tokova, kao i tokova čije je odredište u užem gravitacionom području JP “Luke Brčko” d.o.o. Brčko distrikt BiH.

Teritorija Luke Brčko prostornim kapacitetima pokriva površinu od oko 14 hektara, a u njenom sklopu nalazi se i carinski terminal.

Preuzeto sa Biznis Info.