Cimet je jedna od najstarijih mirodija. Potječe s Istoka, a najveći dobavljač cimeta je Indonezija. Postoji cejlonski cimet i kasija cimet, koji potječe s Burme.

Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nježniju i pikantniju aromu. Koristi se za oplemenjivanje kompota, slatkih jela, variva i vrućih napitaka. Kasija cimet je nešto oštrijeg okusa, lagano pecka jezik. Upotrebljava se za posebna jela i umake. Njega najčešće nalazimo na policama trgovina i to u mljevenom obliku. Ekstrakti iz kore stabla cimeta se tradicionalno koriste kao lijek u cijelom svijetu.

Zašto ljudi uzimaju cimet?

Istraživanja pokazuju da određeni tip cimeta može sniziti razinu šećera u krvi. Neka istraživanja govore da cimet može poslužiti za snižavanje kolesterola i za liječenje kolesterola.

Laboratorijska istraživanja su pokazala da cimet može smanjiti upalu i da ima antioksidativni učinak.

Koliko cimeta uzeti?

Teško je odrediti koliko cimeta je potrebno uzeti da bi ostvarili pozitivan učinak na zdravlje. Neki preporučuju 1/2 do 1 čajne žličice (2 do 4 grama) dnevno. Drugi preporučuju 1 do 6 grama cimeta. Vrlo visoke doze mogu biti otrovne, stoga pripazite na količinu. Cimet se koristi kao dodatak brojnim jelima. Svakako čitajte deklaraciju prilikom kupovine cimeta. Kupovni cimet može biti cejlonski, kasija ili mješavina oba.

Koji su rizici uzimanja cimeta?

Cimet obično ne izaziva nuspojave. Često korištenje cimeta može iritirati usne i usnu šupljinu, te uzrokovati čireve. Kod nekih osoba, cimet može izazvati alergijsku reakciju. Nanesite ga na kožu i ako se pojavi svrbež ili crvenilo, radije ga izbjegavajte. Visoke količine cimeta mogu biti toksične, osobito za osobe koje imaju zdravstvenih problema s jetrom. Budući da cimet može sniziti razinu šećera u krvi, osobe koje boluju od dijabetesa moraju pripaziti na konzumaciju cimeta. Obzirom na nedostatak dokaza o njegovoj djelotvornosti i sigurnosti uzimanja, preporuka je ne davati ga djeci, trudnicama i dojiljama.

Uzimate li redovito bilo koji lijek, razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti cimet. Posebice ako pijete antibiotike, lijekove za dijabetes, zgrušavanje krvi ili srčane probleme.

Zdravstvene prednosti cimeta

  • Prevencija gljivičnih oboljenja – hemijski spoj koji je pronađen u cimetu pomaže u prevenciji i borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.
  • Djeluje protivupalno i kao analgetik – Novije studije su pokazale da cimet smanjuje upalu povezanu s artritisom.  
  • Regulira šećer u krvi – Cimet je odličan izbor u prehrani ukoliko imate dijabetes tipa 2, te ukoliko želite da zadržite nivo šećera u krvi stabilnim.
  • Smanjuje nivo lošeg holesterola – Studije pokazuju da cimet može smanjiti nivo lošeg holesterola i nastanak kardiovaskularnih bolesti.
  •  Povećanje energije – Odličan je začin za doručak, jer utiče na oslobađanje energije tokom dužeg vremenskog razdoblja.
  • Smanjuje rizik od raka – Redovnim konzumiranjem cimeta smanjuje se moguća oštećenja ćelija i DNK-a.
  • Probiotik – Pokazao se efikasnim u borbi protiv H.plory i drugih patogena unutar probavnog sistema.
  • Poticanje metabolizma i smanjenje učinka masne hrane – Potiče razgradnju masnih naslaga.
  • Smanjuje menstrualne grčeve – Uspostavlja hormonsku ravnotežu čiji izostanak uzrokuje grčeve.
  • Smanjenje stresa – Miris cimeta ima umirujuća svojstva.