Bosna i Hercegovina je po brojnim parametrima siromašna zemlja. Međutim to se neće primjetiti na svjetskom sajmu “Dubai EXPO 2020” koji se održava od oktobra naredne do marta 2022. godine jer će za predstavljanje privrednih potencijala biti potrošeno 3,4 miliona maraka, saznaje portal Capital.

Riječ je o najvećoj svjetskoj izložbi poslovnih i tehnoloških dostignuća koja je trebala da počne u oktobru ove godine ali je zbog pandemije odložena. Očekivalo se preko deset miliona posjetilaca i izlagači iz skoro 200 zemalja svijeta.

Vijeće ministara BiH je još krajem 2017. godine donio odluku o učešću na ovoj manifestaciji, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je nosilac aktivnosti.

Osnovan je i organizacioni odbor koji je nedavno sastavio troškovnik iz kojeg se vidi kako se neće ni najmanje štediti da BiH predstavi svoja tehnološka dostignuća u najboljem svjetlu.

Najviše novca, skoro pola miliona maraka će biti utrošeno na produkciju sadržaja, na osnovu upustvava organizatora. Koristiće se tehnologija proširene i virtuelne realnosti koja će prema procjenama koštati oko 240.000 maraka.

Režiseri, audio i ton majstori, producenti…

Učešće je razrađeno do najsitnijih detalja, jer vlasti u BiH ne žale novac građana za režisere, audio i ton majstore, producente, majstore svjetla i brojno drugo tehničko osoblje.

Pomoćno osoblje zaduženo za logistiku dobiće 8.000 maraka, a 4.500 KM će zaraditi hostese.

Samo za kulturno umjetnički program biće potrošeno preko 100.000 maraka. Tu spada trošak putovanja, smještaja i honorara za 30 umjetnika koji će nastupati u tom programu.

Malo šta je jeftino u Dubaiju. Tako će građani BiH platiti više od 30.000 maraka koktel i ketering, dok će samo za organizovanje pres konferencije za medije koštati 25.000 KM. Dva kuvara koji će spremati nacionalna jela iz BiH će inkasirati 17.000 maraka.

Cijelo vrijeme sajma će trajati i veoma skupa marketing kampanja za koju će biti izdvojeno čak 300.000 maraka. Trećina od toga, odnosno 100.000 će biti utrošena na PR i promociju preko društvenih mreža.

U obrazloženju troškovnika koji je upućen na javne konsultacije, a koji bi trebao da usvoji Vijeće ministara BiH se navodi kako je ugovor o učešću na ovoj manifestaciji zaključen u avgustu prošle godine kada je organizator od sebe odobrio pomoć od 1,5 miliona američkih dolara.

– Pored prethodno navedenih sredstava neophodno je obezbijediti i dodatna sredstva. Analizom svih planiranih troškova Organizacioni odbor je izradio prijedlog Troškovnika za učestvovanje Bosne i Hercegovine na “EXPO 2020 DUBAI” u cilju obezbjeđivanja potrebnih finansijskih sredstava i drugih izvora finansiranja, u ukupnom iznosu od 3.382.414,43 KM sa uračunatim PDV-om, koje će Bosna i Hercegovina imati obavezu da snosi u toku cjelokupne manifestacije i njenog učešća na istoj – navodi se u obrazloženju Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ugovor o promociji je sklopljen prošle godine, ali sada kada je pandemija poharala privredu i budžete BiH, ministar Staša Košarac u zahtjevu nije ni pokušao da smanji milionske troškove za promociju i rasipništvo u Dubaiju.

(Biznis info)