Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka naložio je nadležnim službama da otpočnu pripreme za aktiviranje javnog prevoza na gradskom i prigradskom području, u redukovanom obliku, sa manjim brojem linija i uz striktno definisane mjere socijalne distance i pojačane dezinfekcije.

– Vršimo pripreme da se od 11. maja dopusti minimalan gradski i prigradski prevoz, sa manjim brojem linija i frekvencijom, uz naložene dodatne mjere higijene i ograničenim brojem putnika – kazao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Takođe, od ponedjeljka, 11. maja ukida se zabrana korištenja parkova, izletišta i teretana u prirodi, s tim da ostaju mjere u vezi sa nošenjem zaštitne opreme (bez rukavica, samo zaštitne maske).

Predškolskim ustanovama preporučeno da organizuju rad sa minimalnim brojem djece, o čemu će zainteresovani roditelji biti obaviješteni do 11. maja, navedeno je. Poručeno je kako je Institut za zaštitu zdravlja propisao potrebne mjere za početak rad u ovim uslovim.

Dom zdravlja počinje sa određenim brojem redovnih usluga, uključujući i sistematske preglede za buduće prvačiće (od 16. maja).

Pojačana kontrola

Gradski kontrolni organi od 1. maja pojačno kontrolišu primjenu novih mjera u vezi sa nošenjem zaštitnih maski i okupljanja, a od sada počinju i sa primjenom kaznenih mjera za nenošenje zaštitne opreme i okupljanje u nedozvoljenom broju i na nedozvoljenim mjestima, upozorio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Građani su pozvani da i dalje poštuju mjere higijene i zaštite, te da izbjegavaju okupljanja kako bismo sačuvali javno zdravlje.

Prema podacima zdravstvenih službi, u Banjoj Luci je, od izbijanja epidemije, registrovano ukupno 471 osoba zaraženih korona virusom.

BiznisInfo

A.Osmičić