U operativnoj akciji kodnog naziva ”King” ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Tuzle i Tuzlanskog kantona privremeno su oduzeli veću količinu cigareta i sitno rezanog duhana ukupne tržišne vrijednosti 222.000 KM.

Prilikom pretresa objekta i vozila pronađeno je 33.300 paklica raznih cigareta (FM; King), i 256  kg sitno rezanog duhana. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje i bili su namijenjeni prodaji na ”crnom tržištu”. Radi o jednoj od najvećih zapljena cigareta na području Tuzlanskog kantona i BiH u zadnjem periodu.

Aktivnosti na terenu proveli su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra UIO u Tuzli i Grupe za obavještavanje, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a. Postupanja na terenu provedena su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH (”Sl. glasnik BiH”, broj: 08/10).

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS. Ovakav modalitet saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a i UIO pokazuje odlučnost i istrajnost u borbi protiv svih vidova kriminaliteta, što naročito dolazi do izražaja tokom pandemije uzrokovane virusom COVID 19.