Njemačka firma EVUM Motors u saradnji sa Tehničkim Fakultetom u Münchenu razvila je višenamjenski kombi, nazvan aCar. Tokom 2019. godine predstavljen je na nekoliko međunarodnih izložbi, a njegov prototip testirao se u Africi. Cilj ove kompanije je bio stvoriti jednostavno, pouzdano i jeftino vozilo kojim se može lako upravljati i popravljati ga čak i kod kuće u garaži.

Čitav projekt zapravo je započeo 2013. godine, a prvi prototip izrađen je 2017. godine. Do danas se model dosta promijenio i sadrži više dodatnih mogućnosti. Novi tip sada je spreman za serijsku proizvodnju.

Široka upotreba vozila

Vozilo ima kabinu za dvije osobe, a dugačko je 3,7 metara, široko 1,5 i visoko 2,1. Važan aspekt njegove proizvodnje bilo je stvoriti ekološko prijevozno sredstvo čija cijena ne smije biti veća od 10.000 evra za afričke zemlje, a njegov izvoz mora biti što jednostavniji. Osim Afrike, tržište za njega biti će i južnoameričko, ali i Bliski Istok.

Proizvođači smatraju da će im glavni kupci biti lokalni poljoprivrednici, šumarska poduzeća, nacionalni parkovi, komunalna preduzeća i slično, a kako su objavili na svojoj web stranici u Evropi već ima zainteresovanih kupaca od strane hortikulturalnih i komunalnih firmi. Oglašavaju aCar kao robusno, učinkovito i svestrano komercijalno vozilo za obrtnike ili prijevoz robe, vinograde ili vrtlare ali i turizam.

Zavisno od potreba, kupci mogu odabrati dizajn vozila pa tako postoje otvorene kabine, one sa ceradama ali i zatvoreni dizajn koji može služiti za prijevoz tereta ili se mogu staviti dodatna sjedala za prijevoz ljudi.

Dodatnu energiju osigurava solarna ploča na kabini

Točkove pokreće električni motor koji može dosegnuti brzinu od 70 km/h dok je maksimalni domet sa punjenjem 200 km. Dovoljno energije osigurava i solarna ploča postavljena na krovu kabine. Nosivost vozila je jedna tona i ima pogon na sva četiri točka.

Važno je istaknuti i da ovo vozilo ne stvara lokalne emisije štetnih plinova, što ga čini idealnim za okoliš, a može se koristiti i u zatvorenim prostorima. Vanjska utičnica na vozilu od 230 V može napajati električne uređaje, na primjer kosilicu za travu ili trimer za živicu. Takođe se može koristiti za punjenje baterija električne opreme tokom vožnje do sljedećeg zadatka.

aCar se proizvodi u Bayerbachu u blizini Ergoldsbacha u Donjoj Bavarskoj, a isporuke su predviđene za početak 2021. godine. Usluge će u početku biti dostupne samo u Bavarskoj i Baden-Württembergu, a cijena mu je oko 40.000 eura. (agroklub.ba)

Više o vozilu pogledajte u videu: