Svake godine, 19. novembra se širom svijeta obilježava Međunarodni dan muškaraca. Mi vam čestitamo, ali donosimo i nekoliko prijedloga kako da obilježite današnji dan!

Međunarodni dan muškaraca obilježava se kako bi se ukazalo na dobre uzore među muškarcima, ali i kako bi se skrenula pažnja na to da imaju kraći životni vijek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

E, sad, ako razmišljate kako biste mogli da obilježite ovaj dan, mi predlažemo da uradite nešto dobro za sebe, nešto po čemu ćete pamtiti ovaj 19. novembar.

Na stranu to što se nadamo da će i vaša partnerka učiniti ovaj Dan muškaraca nezaboravnim za vas, predlažemo da u svoj život od danas uvedete neke promjene – one koje bi mogle da vam poboljšaju zdravlje.

Evo nekoliko ideja.

Počnite dan na pravi način

Od danas, zabranite sebi da svakog jutra kad se probudite prvo uhvatite za telefon, već pokušajte malo da se udaljite od tehnologije, barem dok ljudski ne otvorite oči, umijete se i malo razbudite.

Najbolje bi bilo da prvih sat vremena zadržite pozitivan fokus, tako da pronađite rutinu koja će vam pomoći da dobro započnete dan: slušajte muziku, istegnite se, meditirajte, napišite tri stvari zbog kojih ste srećni i zahvalni…

Doručkujte

Nema više doručkovanja na brzinu ili još gore, izostavljanja najvažnijeg obroka! Pobrinite se da svakog jutra doručkujete, i to neka budu namirnice koje sadrže proteine, cijele žitarice, voće, povrće.

Ako ste slučajno zaboravili zašto je tako važno da doručkujete: pomoći će vam da smršate, poboljšaće kratkoročno pamćenje, sniziće rizik od dijabetesa tipa 2, a bićete čak i bolje raspoloženi.

Jedite više cijelih namirnica

U svoju ishranu uključite više svježeg voća i povrća, jer takva ishrana snižava rizik od srčanih bolesti, koje su inače jedan od vodećih uzroka smrti. Time što ćete izabrati namirnice različitih boja unijećete dovoljno nutrijenata u svoj organizam.

Više se krećite

Istraživanja pokazuju da samo 30 minuta umjerene aktivnosti dnevno poboljšava zdravlje, uključujući i zdravlje srca. Dakle, hodajte što više, džogirajte, plivajte, bavite se bilo kojom umjerenom fizičkom aktivnošću oko 150 minuta nedjeljno ili vježbajte intenzivnije najmanje 75 minuta nedjeljno.

Prestanite da pušite

Zar ne bi bilo sjajno da ovaj Dan muškaraca zapamtite po tome što ćete napokon donijeti odluku i prestati da pušite?! Već znate da su cigarete uzrok mnogih bolesti, uključujući i povišen krvni pritisak, rak pluća…

Osim toga, loše su i za vaše mentalno zdravlje, a studije pokazuju da su ljudi koji su prestali da puše manje anksiozni, depresivni, manje su pod stresom, bolje su raspoloženi i žive kvalitetnijim životom u odnosu na one koji nastave da puše.

Pored svega ovoga, dobro bi bilo da kod ljekara zakažete jedan sistematski pregled. Kako ističu stručnjaci, žene u svim državama svijeta žive duže od muškaraca, a sa druge strane, muškarci su ti koji manje idu kod ljekara na preventivne preglede. To je jako važno da biste ostali zdravi i da bi se eventualni problemi otkrili na vrijeme, a vi nastavili da uživate u životu.

Počnite da mijenjate svoje loše navike već danas!